Trouble Is A Friend{21/05/2009}   Animal Instinct

„Am.. al meu..” sunt cuvinte pe care le auzim mereu în jurul nostru.

Simţul proprietăţii e foarte dezvoltat la fiecare dintre noi.. Peste tot şi indiferent despre ce vorbim, toţi ţinem cu dinţii de ce-i al nostru. Bine, că toţi suntem în sinea noastră nişte egocentrişti şi nu ştim decât să-i criticăm pe alţii şi să ne lăudăm, dar asta e altă treabă.. De fapt, tot la proprietate se ajunge, că in mândria noastră, pe lângă faptul că începem fiecare frază cu „EU..” şi ridicăm în slăvi tot ce ţine de noi, nici nu permitem ca alţii să intervină în „treburile” noastre. Observ că toţi ne temem să nu vină altcineva care să ne fure mămăliga, indiferent că vorbim despre ceva material sau spiritual.

Totuşi, simţul prprietăţii dezvoltat nu-l avem doar noi, oamenii.. Şi animalele îşi marchează teritoriul. Fie că e vorba de pisică, care îşi freacă blana de tot ce prinde ca să-şi lase mirosul, sau de câine, care ridică un picior ca să zică „pe aici am trecut eu”.. Numai că, spre deosebire de noi, indivizi superiori ce suntem, animalele îşi demonstrează posesivitatea într-o manieră directă. Spre exemplu, câinii comunitari din spatele blocului latră de mama focului sau chiar sar să muşte alţi câini intruşi care mai patrulează prin zona peste care se cred ei stăpâni.

Noi ce facem? Atacăm şi noi, dar într-o manieră mai subtilă, prin tot felul de răutăţi şi artificii.. Şi asta nu pentru că am fi mai finuţi, ci din contră… ca să le arătăm celorlalţi că suntem mai buni. Şi dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ca cineva să reuşească, cu sau fără voinţă, să ne ia ce-i al nostru, vai de pălăria lui.. Pe lângă faptul că avem gura slobodă, mai avem şi imaginaţie bogată şi ne pricepem la făcut rău altora.

Ideea principală e că suntem o specie răutăcioasă şi ne-ar ajuta să ne mai uitam oleacă în jur, că poate mai învăţăm câte ceva de la suratele noastre patrupede. N-or fi ele prea raţionale, dar ne mai dau câteodata o lecţie. Şi dacă tot ne considerăm „Homo Sapiens”, adică „Oameni ştiutori”, ar trebui să ne purtăm ca atare, şi nu ca nişte dobitoace solitare care lovesc cu măciuca pe oricine se apropie de peştera noastră.

Cranberries – Animal Instinct

Reclame


Adrian says:

Ca lovim cu bata nu-i bai. Da’ inainte de a lovi spunem „Poftiti in pestera, bine ati venit!”. Natie parshiva.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

et cetera
%d blogeri au apreciat asta: